Yemek ve şarap bir araya geldiğinde birbirinden ayrı düşünülemez, bu yüzden şarap ve yemek arasındaki uyum çok önemlidir. Çok kaliteli bir şarap yanlış bir yemek tercihi ile ağzınızda istemeyeceğiniz tatlar oluşturabilir, yada klasik bir sofra şarabı o günkü yemeğinizle harikalar yaratabilir.

Peki bir şarabı diğerlerinden farklı kılan özellikler nelerdir?

Üzüm çeşidi

İklim, toprak, coğrafi özellikler,

Bağda yapılan işlemler,

Şaraba uygulanan işlemler,

Şarabın yıllanmış yada yeni olması.

Klişe bir bilgi haline gelen kırmızı etlerle, kırmızı şarap; beyaz etler ve beyaz şarap kuralını da unutmamak gerekir. Kırmızı şaraplar, beyaz şaraplara göre çok daha yüksek oranda demir içerdiği için balıkların yanına yakıştırılmıyor.

Şaraplara göre uyumlu yemekler listesi;

  • Hafif sek beyaz şaraplar ile salatalar, ızgaralar ve balıklar.
  • Tatlı şaraplar ile hafif peynirler, karbonhidratlı yiyecekler, füme etler ve tatlılar.Zengin beyaz şaraplar ile ızgara sebzeler, soslu makarnalar, pilav, risotto vb, yağlı balıklar, deniz ürünleri ve beyaz etler.
  • Köpüren şaraplar ile yeşil sebzeler, hafif peynirler, sert peynirler, karbonhidratlı yiyecekler, şarküteri ürünleri, balıklar.
  • Hafif sek kırmızı şaraplar ile ızgara sebzeler, karbonhidratlı yiyecekler, yağlı balıklar, beyaz etler ve şarküteri ürünleri.
  • Orta gövdeli kırmızı şaraplar ile sert ve küflü peynirler, kırmızı ve füme etler.
  • Zengin kırmızı şaraplar ile sert ve küflü peynirler, kırmızı ve füme etler.
  • Likör şaraplar ile hafif peynirler, şarküteri ürünleri ve tatlılar.